- 350g pszennego ciasta zakwaszonego
przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody. Jako zaczątka użyłam 1 łyżkę mojego zakwasu żytniego a potem dodawałam mniej wiecej równe porcje mąki i mleka.
Pierwsza fazę zakwaszałam przez noc, przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin, bo nie chciałam żeby ciasto było zbyt kwaśne. Ciasto z mąki pszennej i mleka przyrasta w każdej fazie tak pięknie, że wielką przyjemnością jest go robić, naprawdę!
Składnik ciasta (2 małe chałki):
- 400g mąki pszennej
- 350g pszennego ciasta zakwaszonego jw.
- 50g płynnego ostudzonego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Chałkę tę zrobiłam trochę inna metodą niż pozostałe ciasta na zakwasie, ale dzięki temu wyszła nadzwyczajnie!
Wyrabianie podzieliłam na 5 etapów: 3 x co 10 minut i 2 x co godzinę.
- Składniki zagnieść, wyrabiać chwilą, jeśli ciasto będzie za gęste dodać 1-2 łyżki mleka. Powinno być miękkie i elastyczne.
- Odstawić w misce na 10 minut. Ponownie wyrabiać przez 10-15 sek. i odstawić na 10 minut.
- Powtórzyć wyrabianie jw. i odstawić na 10 minut.
- Ponownie wyrobić przez 10-15 sekund, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
- Powtórzyć jw. i ponownie odstawić na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto uformować, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 1-2 godziny do ostatecznego wyrośnięcia.
Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, można posypać kruszonką, makiem bądź płatkami migdałowymi.
Piec w temp 200°C ok 30 minut do apetycznego zbrązowienia. Polecam!
Komentarze
Witam, gdzie można kupić taką mąką - bardzo proszą o wskazówką. To chyba jest powód moich porażek - brak odpowiedniej mąki. Mam dostąp do tej z biedronki (białko 10gr) jak i pszennej pełnoziarnistej (11,9gr).
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.